HELP (YOURSELF)

Spojujeme lidi s těmi, kteří pomoc potřebují. Jednoduchá platforma, která motivuje a zlepšuje životy na obou stranách.

HELP (YOURSELF) je projekt s cílem zjednodušit a zefektivnit vzájemné pomáhání si pro širokou veřejnost, a tím zlepšit wellbeing pomáhajících jedinců. Naše webová platforma, kterou právě vyvíjíme, bude kombinovat prvky gamifikace, což znamená, že uživatelé budou motivováni k dobrým skutkům prostřednictvím herních prvků, jako jsou odměny, body, postupování v levelech a výzvy. Tím se zvýší jejich zapojení a zájem o konání dobrých skutků, které budou přínosné jak pro jednotlivce, tak pro celé komunity. Projekt si klade za cíl zlepšit duševní zdraví obyvatel tím, že jim poskytne možnost konat dobré skutky, které přispívají k jejich wellbeingu a pocitu sounáležitosti. Zároveň umožní znevýhodněným jednotlivcům snadněji získat potřebnou pomoc a posílí sociální soudržnost ve společnosti. Díky naší platformě se vzájemná pomoc stane dostupnější, atraktivnější a efektivnější, čímž pozitivně ovlivní kvalitu života v komunitě a vytvoří silnější a soudržnější společnost.

Pomáhej druhým a tím pomůžeš i sobě – usnadňujeme cestu ke konání dobrých skutků.

O projektu

HELP (YOURSELF) je inovativní webová platforma, která nabízí nový způsob, jak se zapojit do vzájemné pomoci a konání dobrých skutků. Cílem projektu je zjednodušit proces poskytování pomoci znevýhodněným osobám a komunitám, a zároveň zatraktivnit konání dobrých skutků pro širší veřejnost. Inspirovali jsme se osvědčenými postupy ze severských států, kde je dobrovolnictví a vzájemná pomoc hluboce zakořeněná v kultuře a přispívá k vysoké kvalitě života.

Naše aplikace využívá prvky gamifikace a moderního designu, které uživatelům usnadňují orientaci a motivují je k aktivnímu zapojení. Díky této platformě mohou lidé snadno najít příležitosti k pomoci, které vyhovují jejich časovým možnostem a zájmům. Umožňujeme znevýhodněným osobám získat potřebnou pomoc bez pocitu, že jsou na obtíž, protože pro ně vykonaný dobrý skutek může pomoci k altruistickému chování pomáhajícího, což zvyšuje pocity wellbeingu a napomáhá duševnímu zdraví pomáhajícího. Tím dochází k pomoci vzájemné.

Bezpečnost je řešena pomocí ověřování totožnosti uživatelů prostřednictvím Bank ID nebo ověření občanského průkazu, případně navázáním na Czech POINT. Tím překonáváme bariéry tradičních charitativních organizací, které jsou často omezeny legislativními a administrativními požadavky. Podle údajů Ministerstva vnitra se v České republice nachází přibližně 1,5 milionu potenciálních dobrovolníků, z nichž mnozí shledávají proces dobrovolnictví administrativně náročným a odrazujícím. Pokud bychom dokázali aktivizovat pouhých 0,1 % těchto lidí (zhruba 6 500 osob), mohli bychom státu a samosprávám ušetřit přibližně 29 milionů korun měsíčně díky hodnotě dobrovolnické práce.

Naším cílem je vytvořit prostředí, kde se konání dobrých skutků stane snadno dostupnou a přirozenou součástí života.

Hlavní cíle

  • Zlepšení wellbeingu zapojených
  • Zjednodušení procesu dobrovolničení
  • Podpora znevýhodněných osob a komunit
  • Posílení sociálních vazeb a komunitní soudržnosti

Hlasujte

Projekt s nejvíce hlasy získá cenu veřejnosti.