Hvězdář.cz

Váš průvodce nocí

Už jako malý kluk na táboře jsem miloval noční hlídky pod oblohou plnou hvězd. Koukání vzhůru se zalomenou hlavou mě nepustilo ani v dalších letech. Když jsem si pořídil svůj první hvězdářský dalekohled a poprvé viděl na vlastní oči Saturnovy prstence, něco to ve mně navždy nechalo.

Začal jsem vyhledávat příležitosti, kdy bych se mohl o tuto radost podělit s ostatními. Na rodinných sešlostech, s kamarády na grilovačce, na našem teambuildingu i na našem táboře.

A tehdy mě napadlo, že by z toho mohla být tuze krásná práce.
Jezdím lidem ukazovat vesmír. Na jejich zahrádku, do oblastí s tmavou oblohou, nebo třebas i na svatbu. Rozjíždím jedinou českou půjčovnu dalekohledů. Prodávám jen dalekohledy, co bych sám koupil.

O projektu

Představte si to.

Nad hlavou máte tisíce hvězd, na vlastní oči vidíte Mléčnou dráhu. Před vámi je obří dalekohled a v něm zaměřená galaxie nacházející se miliardy miliard kilometrů daleko. Po ní uvidíte mlhovinu, jako připomínku mrtvé hvězdy, která explodovala před tisíci lety. Pak budete mít na dosah ruky měsíční krajinu zdobenou krátery a moři.

Zážitek, který si budete pamatovat na celý život. Na oblohu nad sebou už nikdy nepohlédnete jako dřív. Něco se ve vás změní.

Je to zvláštní.

Na jednu stranu si uvědomíte, jak malí a nevýrazní jsme oproti vší té nicotě, co ve vesmíru tiše čeká. Na stranu druhou pocítíte vděčnost. Vděčnost za to, co tu máme. Protože je to všechno, proti vší té nicotě, co ve vesmíru tiše čeká.

Jako váš soukromý Hvězdář, průvodce nocí, vám tento zážitek zajistím.

Pokud si to však chcete vyzkoušet na vlastní pěst, není nic jednoduššího. Můžete si ode mě dalekohled zapůjčit. Dostanete proškolení, pozorovací plán a díky dalekohledu s navigací pro mobilní telefony v těch hvězdokupách nezabloudíte.

Půjčovna vám nestačí? Chápu, mít vlastní je určitě lepší. Jenže jaký? Dalekohledů se prodávají stovky. Který z nich bude ten správný vám možná napoví velmi důkladná rešerše.

Anebo se podíváte do mojí nabídky, kde už jsou ty dalekohledy protříděné. Najdete zde totiž jen ty dalekohledy, které jsem si osobně vyzkoušel a vím, že stojí za to. Prodávám, co bych sám koupil.

Ale ani tím nekončím.

Jezdím do škol, spolupracuji s neziskovkami a vytvářím plno materiálů, které pomůžou každému začínajícímu Hvězdáři.

A dalších plánů mám ještě fůru.

Hlavní cíle

  • Popularizace astronomie
  • Dostupnost kvalitních hvězdářských dalekohledů

Hlasujte

Projekt s nejvíce hlasy získá cenu veřejnosti.