@mazanamatka dětem

Desková hra umožňující dětem pochopit základní principy peněžních operací, hodnotu peněz a jejich správné používání

Finanční gramotnost je klíčová dovednost, kterou by si děti měly osvojit již od raného věku. Mnoho rodičů se sice snaží předat svým dětem základní znalosti o penězích a jejich správném využívání, ale často chybí vhodné nástroje, které by tento proces usnadnily. Zejména pro děti ve věku 3–6 let, které se teprve učí základní pojmy a principy, je problematika peněz velmi abstraktní a obtížně pochopitelná.

Děti v tomto věku obvykle nerozumí, odkud peníze pocházejí, jak fungují, nebo jakou mají hodnotu. Peníze pro ně často představují jen abstraktní pojem, který si nedokážou reálně představit a správně pochopit. Chybí jednoduchý, intuitivní a přirozený způsob, jak jim tyto koncepty přiblížit a zároveň rozvíjet jejich finanční gramotnost.
Navrhuji vytvoření nástroje, který by dětem pomohl stavět základy finanční gramotnosti způsobem, který je pro ně přirozený a zábavný – prostřednictvím dětské deskové hry.
Hravou formou tak získají základy pro budoucí zdravý vztah k penězům.
Děti by si měly co nejdříve umět uvědomit hodnotu peněz, aby jim zodpovědná práce s financemi přišla zcela automatická, a dělaly pak v dospělém životě rozumná finanční rozhodnutí.

O projektu

Poslední tři roky na rodičovské dovolené jsem se intenzivně věnovala edukaci rodičů v oblasti financí prostřednictvím blogu www.mazanamatka.cz a instagramového profilu @mazanamatka. Díky tomu, že má starší dcera dospěla do předškolního věku, jsem se začala zabývat i vzděláváním dětí skrze jejich rodiče. Nyní nastal ten správný čas proměnit tuto volnočasovou aktivitu v podnikatelský projekt.

Moje vizí je vytvořit zábavnou a poutavou deskovou hru s autorskými ilustracemi, která dětem ve věku 3–6 let představí koncept peněz, jejich hodnotu a základní principy finančního hospodaření. Hra bude nejen vzdělávací, ale i inspirující, aby si děti již od raného věku osvojily dovednosti, které budou zdravým základem pro zodpovědné nakládání s financemi.

Cíl projektu
Primárním cílem projektu je pomoci rodičům rozvíjet finanční gramotnost dětí od nejútlejšího věku. Hra nabídne více variant pravidel, čímž bude přístupná širšímu spektru dětí. Pro mladší děti bude k dispozici kooperativní režim, zatímco starší děti si mohou vyzkoušet kompetitivní verzi. Po dokončení nejnáročnější úrovně, která odpovídá věku ~6 let, by mělo dítě být schopné hospodařit s přiděleným kapesným a rozumět hodnotě peněz.

Produktové vlastnosti
Desková hra kombinuje zábavu s učením, kde 70 % hry tvoří zábavné prvky a 30 % edukace. Součástí hry je karetní část, která je navržena tak, aby ji bylo možné využít i samostatně, například jako pexeso nebo přebíjenou. Tato flexibilita zajišťuje, že hra bude atraktivní pro široké spektrum předškolních dětí a jejich rodiče.

Hlavní cíle

  • Rozvoj finanční gramotnosti předškolních dětí

Hlasujte

Projekt s nejvíce hlasy získá cenu veřejnosti.