Přibližně třetina jídla z restauračních zařízení skončí v koši. Přesněji sto tisíc tun ročně jen v ČR.
Tady jídlem neplýtváme
O projektu
Proč se to děje? Například meníčková restaurace řeší každodenní dilema a hledá rovnováhu mezi dvěma scénáři.
Bude mít po celou dobu obědových menu k dispozici všechna meníčka (maximalizace zisku) a neprodané porce pak vyhodí.
Navaří méně, už v jednu hodinu začne zákazníkům oznamovat: „Máme bohužel už jen dvojku” a přijdou tak o část zisku i o některé zákazníky.
Pro podnik je tedy finančně často výhodnější navařit raději více a zbylé jídlo vyhodit. Doteď pro ně neexistovala jiná možnost.
Nesnězeno tento problém efektivně řeší.
Podnik (restaurace, kavárna, bistro…) zbylé porce jednoduše vloží do naší mobilní aplikace s minimální slevou 30%. Někteří z našich 34.000 uživatelů porce vykoupí a ještě ten den v podniku vyzvednou.
Podniku se vrátí náklady a často i nějaký menší profit. V očích zákazníků získává body navíc za zodpovědný přístup. Nic se nevyhodí! A zákazníci šetří hodně peněz za kvalitní jídlo. Současně objevují nové podniky, kam by normálně nepřišli, z čehož dlouhodobě těží i samotný podnik.
Uživatelé si mohou v aplikaci nabídky seřazovat podle své aktuální polohy, kdy jim aplikace ukáže ty nejbližší v jejich okolí. U oblíbených podniků si mohou zapnout “zvoneček”, který jim pošle notifikaci pokaždé, když podnik přidá něco k záchraně.
V průběhu sedmi měsíců fungování bez jediné koruny do marketingu (vše organický růst) bylo zachráněno přes 12 tisíc porcí jídla. Zapojených je 214+ podniků. Aplikaci používá 34 tisíc uživatelů, kteří zachrání přes 100 porcí jídla denně.
Naším prvním velkým cílem je zachránit 1.000.000 porcí a k tomu už budeme potřebovat peníze na marketing, obchodní zástupce atd.