Tiger & Nut

Cílem je vyrábět chutné nápoje typu Horchata de Chufa co nejudržitelnějším způsobem a zlepšovat tím tak zdraví našich zákazníků.

Tygří ořechy, které nápoj z velké části obsahuje a dodává mu onu neodmyslitelnou chuť, jsem objevil úplnou náhodou, když mi má přítelkyně dělala k snídani kaši. Ucítil jsem v ní něco neobvyklého a velmi chutného. Chuť mě natolik zasáhla, že jsem se podíval na obsah kaše, kde jedinou neznámou chutí byli právě tygří ořechy. Začal jsem pátrat po jejich využití a narazil jsem na nápoj Horchata de Chufa, který byl v našich krajích absolutně nedostupný. Sehnal jsem proto všechny potřebné ingredience a nápoj si zkusil umíchat sám. Podařilo se a chutnal skvěle, po pár drobných úpravách se rozšířil v celé naší rodině.
Navíc jednou z jeho největších výhod je, že kromě lahodné chuti je nápoj velmi zdravý. Není potřeba do receptury přidávat cukr, protože ořechy jsou přirozeně sladké. Pomáhají ke snižování hladiny cukru v krvi, čímž jsou vhodné pro diabetiky a různé diety. Tento nápoj mléčného typu ocení i alergici na mléko a ořechy, protože tygří ořech jsou vlastně hlízy.
Every step makes a difference. Každým krokem kupředu.

O projektu

Horchata de Chufa, také přezdívaná orxata je název druhu rostlinného mléčného nápoje podobné chuti a vzhledu.
Jelikož je rostlinného původu, tak je mnohem šetrnější k životnímu prostředí než klasické mléko, na které je potřeba ohromné množství vody, jídla, půdy, energie a místa. Rostlinný původ též zaručuje stravitelnost i pro citlivější jedince.
Osobně jsme si tento nápoj zamilovali ze stejných důvodu, proč je oblíben v jižanských krajích. Je osvěžující, velmi chutný a zdravý.
Po zralé úvaze jsme došli k závěru, že nejlepším řešením, jak dopřát tento nápoj co největšímu počtu lidí, je formou suché směsi, kterou si mohou sami doma snadno připravit.
Výhody takového řešení jsou:
• Cenová dostupnost,
• Skladnost,
• Možnost přípravy velkého množství nápojů,
• Rychlá a jednoduchá příprava.
Benefity
Obliba tohoto nápoje v zahraničí je založena na příjemné chuti a spoustě zdravotních výhod.
Chuť se dá popsat jako mandlová a v kombinaci se skořicí a vanilkou jako osvěžující letní.
1. Bohaté na živiny
Spousta antioxidantů ochraňuje tělo před stárnutím, srdečními nemocemi a rakovinou. Tygří ořechy jsou také bohaté na vlákninu, vitamíny, minerály a další rostlinné sloučeniny. Souhrn minerálů: vápník, hořčík, železo, měď, zinek, mangan, fosfor.
2. Snížení hladiny cukru v těle
Díky vláknině, kterou tygří ořechy obsahují, se může zpomalovat vstřebání cukru v těle, což spolu s aminokyselinou argininem vede k tvorbě inzulinu a tím snížení hladiny cukru v těle.
3. Zdravější srdce
Mononenasycené kyseliny snižují špatný LDL cholesterol a zvyšuje dobrý HDL cholesterol. Jinými slovy méně srdečních příhod a více života.
4. Podporuje imunní systém a pomáhá se záněty
Tygří ořechy pomáhají bojovat proti bakteriím jako jsou E. coli, stafylokoky nebo salmonela dle dostupných výzkumů.
5. Afrodiziakum
Tygří ořechy jsou známé například v ajurvédské medicíně, ale i v Nigérii, kde se používají proti erekčním problémům, ke zvýšení počtu spermií a libida.

Hlavní cíle

  • Zdraví
  • Sport
  • Příroda
  • Pozitivní přístup k životu

Hlasování

Hlasování již bylo ukončeno, pořadí vítězů naleznete v archivu projektů.